Isnin, 14 Februari 2011

sollu ala rasulillah...

Alhamdulillah wabihi nastain....selawat dan salam keatas junjungan besar Nabi SAW.hari ini sudah masuk 12 rabiulawal dimana umat islam meraikan sambutan kelahiran Nabi SAW..sebagai umat yang kasih dan cintakan kepada baginda kita janganlah hanya sekadar merayakan hari kelahiran baginda semata-mata..lihat kembali perjalan kehidupan baginda yang penuh dengan liku dan cabaran dalam menyebarkan agama Allah yang Haq.
Pernah suatu ketika Nabi SAW duduk bersama sahabat dalam suatu majlis, tiba2 bergenang air mata baginda. sahabat gelisah melihat wajah nabi ketika itu. bila ditanya oleh Saidina Abu Bakr r.abaginda menyatakan bahawa baginda merindui IKHWANnya..Saidina Abu Bakr bertanya "bukan kami ini ikhwan mu ya Rasulullah?" Rasulullah menjawab "tidak, kamu adalah sahabatku..ikhwanku adalah umatku yang tidak pernah melihat aku tetapi mereka beriman dan sangat mencintai aku..aku sangat rindu untuk bertemu dengan mereka."
Dari hadis ini kita dapat saksikan kecintaan NAbi kepada umatnya. persoalannya adakah kita tergolong dalam IKHWAN yang nabi maksudkan?? Nabi sehingga menitiskan air mata kerinduan pada umatnya. adakah kita juga merindui baginda seperti baginda merindui umatnya? saat sambutan maulud nabi ini janganlah kita hanya mengadakan perarakan dan kenduri maulud sahaja..perjuangan nabi tidak terhenti setakat kewafatan baginda. selaku umat kitalah yang harus memperjuangkan perjungan nabi dalam menyebarkan islam. bukan hanya sekadar perjuangkan hari lahir semata2..
menyambut maulud nabi ini hanya perkara yang harus. tetapi menghidupkan sunnah dan ajaran nabi adalah perkara wajib. janganlah kita hanya berselawat denga semangatnya hanya pada waktu perarakan sambutan maulud sahaja tetapi hilang selepas selesai perarakan..perlu diingat orang yang paling gembira dengan kelahiran nabi adalah bapa saudaranya Abu lahab..abu lahab sanggup memerdekakan 100 orang hamba sahaya dan menyembelih 100 ekor unta pada hari kelahiran nabi. tetapi sayang, apabila nabi dilantik Allah menjadi nabi kepada umat ini dengan membawa ajaran tauhid, abu jahal jugalah manusia pertama yang meghina nabi dan menyusahkan dakwah nak saudaranya itu. mahukah kita jadi seperti abu lahab?? ketika nabi mengumpulkan penduduk mekah dan mengatakan kepada mereka "seandainya aku katakan ada tentera di belakang bukit ini hendak menyerang kamu adakah kamu akan mempercayainya??" semua penduduk berkata "lebih dari itu kami percaya wahai Muhammad." lalu nabi meneruskan "aku mengumpulkna kamu keran ingin aku sampaikan berita agar kamu selamat dihari yang tiada perlindungan selain dari perlindungan Allah. aku mengajak kalian agar menyembah Allah yang Esa dan meninggalkan sembahan berhala,tidak melakukan riba,tidak berzina dan membunuh anak perempuan.dan kerana itulah aku diutus oleh Allah sebagi NAbi bagi sekalian kamu." mendengar ucapan ini abu lahab berteriak dan mengatakan kepada Nabi "celaka kau Muhammad. adakah kerana perkara ini kamu kumpulkan kami?"
kerana kebiadapannya kepada Rasulullah maka Allah telah menurunkan surah al-Lahab
"celakalah kedua tangan abu lahab"
janganlah kita tergolong dalam kelompok abu lahab ini yang hanya meraikan sahaja maulud nabi tetapi menolak ajaran dan sunnah yang dibawa oleh baginda.semoga dengan sedikit tulisan saya ini memberi kita pengajaran akan kehidupan dan susah payah nabi dalam berdakwah...wallahualam