Sabtu, 10 Julai 2010

sebaik-baik peringatan


1) Kematian merupakan peringatan yang terbaik. Allah tidak menyatakan bahawa kematian hanya pada orang yang lanjut usia atau yang menderita kesakitan. Hakikatnya, kematian tidak mengira usia, jantina, pangkat dan sebagainya.

2) Menjadi pemangkin untuk terus melakukan kebaikan. Hakikatnya, kita sering melakukan dosa sama ada disedari atau tidak. Andai kita mengira kita telah menggantikannya dengan amal kebaikan, persoalannya adakah amalan kita diterima-Nya? Adakah amalan itu disertai dengan keikhlasan?

3) Mengingatkan diri tentang matlamat utama kehidupan iaitu mardhatillah (keredhaan Allah). Amalan di dunia ini menjadi bekalan di akhirat. Seharusnya kita menyedari bahawa syurga itu mahal dan payah, tetapi mampu untuk dicapai. Berbekal kesedaran ini, kita mampu bergerak dan bertindak ke arah mencapai matlamat itu.

4) Pernah saya mendengar bahawa untuk ke syurga tidak cukup dengan amal kebajikan. Hakikatnya terlalu jauh amalan kita jika hendak dibandingkan dengan para Anbiya' dan sollehin yang terdahulu. Perkara utama yang membantu kita ialah rahmat iaitu kasih sayang Allah kepada kita. Jadi, ingat mati membawa kepada amal baik yang InsyaAllah dipandang Allah sebagai amal soleh.

5) Setiap kematian yang kita dengari dan lihat sebenarnya boleh membantu kita memperbaiki diri. Memanglah tidak seharusnya kita berbicara tentang hal keburukan si mati tetapi pada kejadian itu ada pengajaran yang boleh diambil. Bagaimana orang-orang soleh dimudahkan hal kematiannya, pergi dengan tenang dan mudah diuruskan jenazahnya. Ambillah ia sebagai pengajaran, kerana kematian adalah ilmu yang bermakna buat yang hidup.

Jumaat, 9 Julai 2010

Ya Allah..berikan aku sedikit kesabaran.


kadang2 kita berasa lemah bila diuji. terasa malas nk menghadapi ujian yang yang tuhan berikan pada kita. mengapa semua ni berlaku?xlain kerana tuhan sayang kan kita..diuji dengan sedikit ujian agar kita sentiasa ingat padaNya dalam segala genap kehidupan kita. ujian yang kita hadapi pada hari ini jika dikira baru sdikit berbanding dengan ujian yang telah dilalui oleh para anbiya'.nabi junjungan besar Muhammad SAW sendiri menghadapi ujian yang cukup getir dalam misi dakwah baginda. adakah Allah tidak menyayangi kekasihNya ini?? ujian yang diberikan adalah tanda kasih dan sayang Allah pada kita..jika kita diuji dengan kesakitan jangan la kita cepat mengeluh kerana nabi Allah Ayob A.S menghadapi kesakitan yang cukup dasyat sehingga baginda digambarkan sebagai seorang manusia paling sabar. kerana dengan kesakitan penyakit yang diuji oleh Allah kepada nya sehinggakan Allah mengabadikan kisah nabi Ayob dalam Al-quran yang bermaksud:

"Sesungguhnya Kami dapati dia (Ayub) seorang yang sabar. Dialah sebaik-baik hamba. Sesungguhnya dia amat taat (kepada Tuhannya)." (QS. Shad: 44)

hari ini, sukar untuk kita mencari orang sehebat nabi Ayob A.S.tapi,kita boleh mengambil contoh dan teladan dari kisah baginda dalam kita menghadapi ujian. meskipun terlintasjuga dalam hati kita untuk lari dari ujian dan cubaan yang telah tuhan timpakan pada kita. ujian merupakn tarbiyah dari sang pencipta kepada kita dan sudah menjadi sunnatullah bai mereka yang memperjuangkan agama Allah tidak akan dapat lari sama sekali dari ujian dan dugaan. sejauh makah kita dapat bertahan dengan ujian tuhan itu adalah terserah pada kita yang menerima.Allah sama sekali tidak membebankan kepada kita dengan apa yang tidak mampu kita hadapi.oleh itu sama-samalah kita memperkuatkan diri menghadapi ujian,mehnah dan tribulasi dalam setiap langkah perjuangan lebih-lebih lagi dalam menegakkkan kalimah tauhid. biar nyawa jadi taruhan asal islam terus tegak di bumi Allah ini.